Spelregels

Alles over TFS’90

Hoe steekt het spel in elkaar?

Je speelt met een eigen wielerploeg, waarvoor je zelf een naam bedenkt. Op het (digitale) inschrijfformulier vul je de namen in van tien renners. Als renners uit jouw ploeg in een etappe bij de eerste tien eindigen, verdienen ze punten. Wil je eerder inschrijven dan de lijst met officiële rugnummers bekend is, vraag dan een inschrijfformulier aan via TFS90

Hoe stel je een ploeg samen?

Iedere ploegleider mag maximaal honderd ‘waardepunten’ benutten om een ploeg van tien renners samen te stellen. De lijst met renners die punten kosten vind je onder deze link. Meer dan 100 waardepunten mag je ploeg niet vertegenwoordigen. Minder mag natuurlijk wel. De lijst van renners is samengesteld op basis van de resultaten die de coureurs dit en voorgaande jaren hebben behaald en waarbij de prestaties in de Tour van vorig jaar extra zwaar meewogen. Renners die niet op de lijst staan ‘scoren’ nul waardepunten. Het kan zijn dat er renners op de lijst voorkomen die niet meedoen. De voorlopige startlijst vind je hier.

Wat gebeurt er als één van je renners niet aan de start verschijnt?

Dit is alleen van toepassing als je een ploeg van tevoren opgeeft. Doen één of meer renners uit jouw ploeg niet mee aan de eerste etappe van de Tour dan vult de spelleiding jouw ploeg aan met een renner van gelijke waarde. Je kunt ook zelf een wijziging doorgeven, voordat de inschrijving stopt. Dat kan via een bericht naar TFS90 of door te bellen naar 06-13120755

Hoeveel kost het om mee te doen?

Meedoen kost 8 euro per ploeg. Voor vijf ploegen betaal je 35 euro. Je mag maximaal vijf ploegen inschrijven. Maak het geld z.s.m. (in elk geval vóór de tweede Tourweek) over op bankrekening NL85 ASNB0850367980 t.n.v. R. Hendriks TFS te Hei en Boeicop. Vermeld bij je overschrijving de namen van de ploegen waarvoor je betaalt. Dat maakt de verwerking eenvoudiger.

Hoeveel punten kan je verdienen?

Als renners uit jouw ploeg goed presteren, dan verdienen ze punten. Wint één van jouw renners een etappe dan ontvang je 15 punten, wordt iemand uit jouw ploeg tweede dan verdient hij 12 punten. De derde plaats levert 10 punten op en de volgende plaatsen respectievelijk 8-6-5-4-3-2-1 punten. Om extra punten te scoren, kan je jokers gebruiken. Een joker inzetten bij een etappe betekent dat je een renner uit je ploeg aanwijst die in díe etappe dubbele punten voor je verdient. Wint jouw gejokerde renner de etappe, dan levert dat dus 30 punten op, een tweede plaats 24 punten etc. Je kent iedere renner een joker toe maar wel in verschillende etappes!

Behalve punten per dag, kan je extra punten vergaren aan het slot van de Tour. Eindigt één van jouw renners in het algemeen klassement (gele trui) bij de eerste tien, dan verdien je bonuspunten. Een eerste plaats levert 30 punten op, een tweede 20 punten en de volgende plaatsen respectievelijk 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 en 1. Eindigt een renner uit jouw ploeg in het puntenklassement (groene trui) of het bergklassement (bolletjestrui) bij de eerste drie dan verdienen zij 30, 20 of 10 bonuspunten. Eindigen een of meer renners op dezelfde plaats dan leveren beide renners de punten van die plaats op.

Wie wint de dagprijs?

Behalve voor het algemeen klassement strijden de TFS-ploegen ook elke etappe voor de prijs van het dagklassement. Het dagklassement wordt gewonnen door de ploeg die de winnaar van de etappe in zijn gelederen heeft. Heeft geen enkele ploeg deze renner dan wordt gekeken naar de renner die tweede is geëindigd, enz. Mochten meerdere ploegen de winnaar hebben dan kijkt TFS of deze ploegen een joker op de winnaar hebben ingezet. Mochten meerdere ploegen dit gedaan hebben dan kijkt TFS welke ploeg ook de tweede (en zo nodig derde, vierde enz) renner in de etappe heeft. Een eventuele ploegentijdrit telt niet mee. Eindigen twee ploegen gelijk dan wordt er geloot.
Het kan voorkomen dat een ploeg met de meeste punten in een etappe toch niet de dagprijs wint. Aan het eind van de Tour gaat er een prijs naar de ploeg die, gemeten over de hele Tour, het hoogste aantal punten in een etappe heeft behaald, maar geen dagprijs heeft gewonnen. Ook  zijn er prijzen in de verkiezing van de meest originele ploegnaam en voor de ploegleider die de jokers het best heeft ingezet.

Hoe blijf je op de hoogte van de speelstand?

Zo snel mogelijk na afloop van een etappe wordt de actuele stand op deze site gezet. TFS volgt de officiële uitslagen en beslissingen van de directie van de Tour de France. Dat geldt ook als de directie besluit de Tour in te korten of voortijdig te beëindigen. Wordt er geen eindklassement opgemaakt, dan doet TFS90 dat ook niet.
De wedstrijdleiding treedt op als jury. Zij heeft het recht onjuist ingevulde lijsten te weigeren. Tegen beslissingen van de jury kan geen beroep worden ingesteld.